Een huis kopen in Italie

Het koopproces in Italië

Heb je jouw droomhuis gevonden? Heb je besloten een (vakantie)huis te kopen in èèn van de mooiste landen ter wereld? Dan krijg je helaas ook direct te maken met èèn van de grootste nadelen van dit prachtige land; de bureaucratie. Om voor een vlot en probleemloos verloop te zorgen tussen het vinden van je droomhuis en het dolgelukkig met de sleutels naar buiten stappen bij de notaris, helpen we je hier alvast een beetje op weg met een beknopt stappenplan.

  1. Codice Fiscale aanvragen

Als u overweegt een woning in Italië te kopen, heeft u allereerst dit fiscale identificatienummer nodig. U heeft deze code voor vrijwel alles nodig; van het openen van een bankrekening, het afsluiten van contracten (bijv. Gas, internet, telefoon), tot het huren of kopen van een huis.

Deze code moet op alle Italiaanse officiële briefwisseling en documenten vermeld worden en wordt uitgereikt door de Agenzia delle Entrate (De Italiaanse belastingdienst). De aanvraag  voor de codice fiscale kun je ook al op voorhand doen; je kunt deze gratis, snel en eenvoudig via de website amblaja.esteri.it  aanvragen.

  1. Openen van een Italiaanse bankrekening

Als u een woning wilt kopen, is het handig om in Italië een bankrekening te openen, om de betalingsprocedures te vergemakkelijken.  Er zijn bankrekeningen beschikbaar voor zowel residenten als niet-residenten. Als je geen inwoner bent kun je een niet -residenten account openen (in het Italiaans een zg. conto estero of conto internazionale)

  1. Doe een schriftelijk bod (proposta irrevocabile d’acquisto)

Wanneer u uw droomhuis heeft gevonden en u deze wilt kopen, doet u een schriftelijk bod. Dit is een eenzijdige juridische transactie voor zover het aanbod om te kopen alleen bindend is voor u als koper en – indien de verkoper uw aanbod accepteert – u verplicht tot de aankoop. Het is belangrijk dat het schriftelijk bod reeds alle essentiële informatie voor het toekomstige verkoopcontract bevat, evenals een termijn voor acceptatie door de verkoper. Deze deadline is meestal 2 weken. Wanneer het schriftelijk bod door de verkoper wordt geaccepteerd, moet u een klein bedrag aan de makelaar betalen als aanbetaling. Binnen de 2 weken tot aan de deadline heeft u voldoende tijd om het pand grondig te bekijken. U of uw juridisch adviseur kan kadastrale controles uitvoeren en de titel van het onroerend goed onderzoeken in het kadaster(Conservatoria e Catasto). Het is belangrijk om verschillende feiten te controleren, zoals bijv. is het onroerend goed regelmatig geregistreerd (zijn alle vergunningen in orde), is de persoon die het huis verkoopt daar inderdaad toe bevoegd en zijn er hypotheken op het onroerend goed.

  1. HET VOORLOPIG KOOPCONTRACT/compromis

Het voorlopig koopcontract (in het Italiaans IL CONTRATTO PRELIMINARE of compromesso ) is de overeenkomst waarmee de partijen zich onderling verbinden tot de bepaling van een volgend definitief contract (de notariële akte). Met het voorlopig koopcontract wordt  het eigendom nog niet overgedragen, maar ontstaat de verplichting het op een later tijdstip over te dragen. Het voorlopige koopcontract moet alle essentiële elementen van het daaropvolgende definitieve contract bevatten. De akte wordt vervolgens opgesteld en zal binnen èèn tot drie maanden na het compromis worden verleden bij de notaris.

Zodra het compromis is ondertekend en de aanbetaling, meestal gelijk aan ongeveer 10% van de aankoopprijs, is betaald, kan de verkoper besluiten om zich terug te trekken door de betaalde aanbetaling aan de koper terug te betalen plus een bedrag dat gelijk is aan de aanbetaling zelf. (Dus stel je hebt 10.000 euro aanbetaald, dan krijg je dit bedrag terug plus nog 10.000 euro schadevergoeding van de verkoper) Als de koper zich terugtrekt, verliest hij zijn volledige aanbetaling.

  1. De notariële AKTE

De notariële akte of het definitieve koopcontract is de laatste fase van de aankoop van het onroerend goed. Het eigendomsrecht van het onroerend goed gaat op dit moment over van de verkopende partij op de kopende partij. Je wordt verondersteld de Italiaanse taal voldoende machtig te zijn op het ogenblik van de voorlezing en ondertekening van de akte. Wanneer dit niet het geval is moet de akte vooraf vertaald worden en moet een vertaler aanwezig zijn bij het verlijden van de akte.

Voor meer informatie, schrijf je in op onze nieuwsbrief en vraag het gratis e-book aan met aanvullende informatie omtrent het kopen van een woning in Italië.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief Piacere!
Abonneer je nu op Piacere! (onze nieuwsbrief). We houden je op de hoogte van ons nieuwste aanbod, geven je de laatste juridische en financiële informatie en laten je genieten van artikelen die focussen op La Dolce Vita rond de meren.
* We delen uw gegevens nooit met derden