Bijkomende kosten

Bij de aankoop van een (tweede) woning is het belangrijk om rekening te houden met de bijkomende kosten. Voor een juiste berekening van uw budget adviseren wij u om bij de aankoopprijs nog eens 10 tot 20 % bij te rekenen.

Bij het kopen van een woning worden verschillende belastingen en kosten aan de koper in rekening gebracht. Deze bijkomende kosten kunnen variëren. Koopt u een bestaande woning of koopt u een nieuwbouw woning of een luxe villa? In het geval van nieuwbouw betaalt u BTW in plaats van registratiebelasting. Voor luxe woningen en villa’s (kadastrale categorie A1, A8 en A9) gelden andere regels.  

De bijkomende kosten kunnen bestaan uit:

  • Registratie belasting.
  • Registratiekosten voor de hypothecaire lening (als die nodig is voor uw aankoop).
  • Notariskosten
  • BTW (in het Italiaans IVA genaamd)
  • kadastrale belasting.
  • Advocaat kosten (in het geval persoonlijk advies nodig is)
  • Makelaars kosten
  • Staats belasting

Registratie belasting

Dit zijn de hoogste bijkomende kosten als u vastgoed in Italië koopt. De registratie belasting is de voornaamste belasting op onroerende goederen, meestal 10% van de aankoopwaarde van de woning.

Notariskosten

Dit zijn de kosten te betalen aan de notaris voor het bereiden van de authentieke akte. Deze kosten kunnen verschillen per regio en worden berekend op de basis van de waarde van de woning. Normaal gesproken liggen deze kosten tussen de 2 – 5% van de waarde van de woning.

BTW

BTW (in het Italiaans IVA) wordt alleen berekend als u onroerend goed van een bedrijf koopt. In dat geval betaalt u geen registratie belasting. De BTW bedraagt in de meeste gevallen 10% op de aankoopwaarde van het onroerend goed.

 

Makelaarskosten

In Italië is het gebruikelijk dat zowel de koper als de verkoper een commissie aan de makelaar betaalt. Deze commissie is meestal tussen de  2 en 4% van de prijs waarvoor de woning verkocht wordt.

Voor meer informatie over de bijkomende kosten, schrijf je in op onze nieuwsbrief en vraag het gratis e-book aan met aanvullende informatie omtrent het kopen van een woning in Italië.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief Piacere!
Abonneer je nu op Piacere! (onze nieuwsbrief). We houden je op de hoogte van ons nieuwste aanbod, geven je de laatste juridische en financiële informatie en laten je genieten van artikelen die focussen op La Dolce Vita rond de meren.
* We delen uw gegevens nooit met derden